Ogos 10, 2016

MY DECISION

Assalamualaikum and hello everyone.

#Saja try update dalam English nak hebatkan sikit bahasa english aku.  Kalau salah mohon tegur cara baik, jangan kecam ya. Maaf guna bahasa budak2 :'(

At the end, I have decide to accept the offer from the new company. Why ? Because I think this is the time where I should try to challenge my self with new thing, new friends and new environment. For the first time I feel so pressured to decide which path I need to choose. It killing me inside. I am scared if my choose lead me to something bad but my mom said "Everyone need a chance to change. As long as your intention is to make a good things to yourself and family Allah will always protect and shower you with blessings".

To be honest I am so scared and at the same time I feel excited. It has been a while since I am try to adapt to new environment especially using English for my first language. I think to write or to understand what people explain in English that should not be any problem but to response in English immediately is tough for me. So to improve my speaking skills I have been practicing in front of the mirror and start reading article in English. 

Ok seriously, aku dah tak tau nak taip apa dalam english. Haha, inilah punca bila belajaq english semata-mata nak kasi MUET cemerlang, lastnya aku jadi gugup dan menyesal sendiri. Aku harap aku tak ada masalah blank tetiba masa nak response dekat orang in english. Aku benci bila aku nak response pastu aku lupa perkataan tu in english. Maybe sebab aku kalut sangat, tapi macam abang dengan kawan-kawan aku bagitau bila kerja kena speaking grammar bukan penting pon yang penting apa yang kita nak sampaikan tu difahami oleh pihak sana. 

Mohon kawan-kawan yang baca entry ni kasi sikit tips to improve aku punya English dan share kata semangat untuk aku lalui persekitaran baru kat tempat kerja nanti. Doakan aku ya. 

Ok bai. Terima Kasih. 






Ogos 06, 2016

PELUANG UNTUK PERUBAHAN

Assalamualaikum. 

Maaf sebab dah lama membiarkan blog ini sunyi tanpa cerita baru. Busy dengan interview dan pilihan kerja yang perlu aku lakukan. Aku sendiri tak tahu sama ada nak terus bekerja dekat tempat sekarang di mana gaji memang tak banyak mana atau pergi kerja tempat baru dengan gaji yang leih lumayan cuma aku kena belajaq banyak benda sebab kerja baru tu memang pengalaman aku untuk tu adalah zero. 

Kerja sekarang ni sangat best sebab kerja tak banyak so aku memang relax gila lepastu dalam 5-10 minit je dari rumah. Kerja baru tu pulak around 15-20 minit dari rumah aku. For sure bapak aku sendiri akan ambik hantaq sebab aku tak yakin dengan skill memandu aku dekat jalan yang tak pernah aku lalu. Haha kesiann dekat aku. Kesian jugak dekat bapak aku. Tapi in shaa Allah gaji up upah dekat bapak aku pun aku akan up lah jugak. Hehe. 

Julai 23, 2016

REVIEW : KABALI (TAMIL MOVIE)

Assalamualaikum. 

So semalam aku dah pergi tengok movie Kabali dekat MBO Central Square. Punyalah awai aku dengan member aku pegi sebab takut tiket habis Tapi kami dapat show awal pagi pukul 11 siap seat couple lagi. Kihkih tak sia-sia pergi awai. Btw like my previous entry pasal review movie Tamil aku ni memang kaki Tamil dan Hindustan. Aku suka sungguh cerita-cerita depa. 


Rasanya ramai je kan yang dah tau movie Kabali ni penggambarannya dijalankan di Malaysia terutamanya di Kuala Lumpur sedikit di India, Thailand dan Hong Kong. Movie ni pasai gangster drama. Watak utama mestila super star India Rajinikanth. Di bantu oleh seorang pelakon Taiwan Winston Chao sebagai Tony Lee. Aku bangga lah sebab ada jugak bahasa melayu digunakan walaupun tak banyak. Pelakon Malaysia pulak dibarisi oleh Rosyam Nor, Norman Hakim dan ada 2-3 orang lagi pelakon Malaysia yang aku tak tau nama tapi muka depa familiar lah sebab selalu berlakon gangster jugak dalam movie KL gangster.

Julai 21, 2016

PREMADE TEMPLATE GIVEAWAY BY ERINAZMIR.COM

Assalamualaikum and hello semua :) 


Tag : Ceri Koko / Eeiou / Nakahime

Ok bai. Terima Kasih. 

Julai 19, 2016

KEMENANGAN SULUNG JOIN GIVEAWAY OLEH BLOGGER

Assalamualaikum and hello semua :)

Yeah seperti tajuk di atas entry ini ditulis untuk berkongsi bersama anda kemenangan sulung aku dalam join giveaway anjuran blogger yang baik hati bersedekah dan kasi hadiah. Hehe. Tak kesah lah nilai hadiah yang diberi tu besaq atau kecik tapi  yang penting niat dan kesungguhan hati orang yang memberi tu. Hehe. Btw aku syok lebih sebab nie kemenangan pertama aku.  Kihkih. Tak kesah lah kalau ada orang nak kata aku pulun ka apa tapi yang penting ni one of my way to show rasa syukur dan terima kasih pada yang sudi memberi. Rasa terima kasih kita terhadap manusia lain membuktikan rasa syukur kita kepada Allah Yang Maha Kaya. 


Julai 16, 2016

REVIEW : DHILLUKU DHUDDHU (TAMIL MOVIE)

Assalamualaikum and hello readers :) 

Semalam Sabtu 16/07/2016 aku dengan member baik aku decide nak keluaq tengok movie The Purge : Election Year tapi lepas baca bad review sebab dekat Malaysia hampir 1/3 scene kena potong lepastu banyak mute dialog especially part swearing semua tu terus rasa down tak nak tengok. Memang aku tak nak tengok ! Takpe aku tunggu member aku download nanti jelah. So last minute plan tukaq nak tengok Ghostbusters tapi tak jadi sebab entah tak dak nafsu nak tengok hat tu. Last kami tengok Tamil movie Dhillku Dhuddu. Kalau ikut minggu lepas nak tengok dah tapi tinggal seat depan je so tak mau lah maka minggu ni kami pilih untuk layan cerita tu. 

Btw maybe ada yang macam terkejot sebab aku review Tamil movie tapi aku nak habaq lah kat hgpa semua yang aku sebenaqnya mmg peminat besaq cerita Tamil terutama kalau cerita tu pasai kehidupan kampung depa. Hero depa berlawan pakai dhoti pegang parang mengamuk ok nampak perghh gila wei ! Haha. Lagipun cerita Tamil dia macam jujur tau dak pasai cinta, pasai rasuah dalam kalangan orang atas macam polis, menteri apa semua. Depa tak cover tau depa jujur dalm berkarya. Aku minat banyak pelakon Tamil.Tapi empat depa ni Rajinikanth, Vijay, Surya Sivakumar dengan Ajith Kumar ni the most Tamil actor yang aku suka ! Kalau nak try layan tamil movie layan cerita hat depa ni berlakon. 

Ok dah dah jom review Dhillku Dhuddhu okay. Cerita pasal movie and hero Tamil tak habis satgi aku taip. Btw maksud Dhillku Dhuddu ni in english is Money for Guts.

Julai 14, 2016

EXPECTATIONS MANUSIA

Assalamualaikum. 

Dah hampir 2 tahun aku kerja tapi aku rasa aku masih tak ada aset sendiri. Bukanlah tak ada langsung ada lah jugak sebab aku jenis suka barang kemas so ada lah barang kemas dah beli guna duit sendiri. Aset lah jugak tu cuma makin meningkat umur makin aku terpikiq sampai bila nak kerja makan gaji ? Kalau gaji yang di makan tu 5k ke atas gagah lah jugak. Ni 2k pun tak sampai. Dengan ekonomi yang ada sekarang ni memang sebenarnya susah nak hidup dengan gaji sikit cuma bersyukur sebab aku masih tak berkahwin dan duduk serumah dengan mak ayah. Banyak dah aku jimat tapi kadang-kadang rasa tak syok bila dapat gaji dapat huluq sikit je dekat mak ayah aku. 

Impian aku besaq sangat tapi mungkin belom rezeki aku nak capai impian tu tapi orang kata zaman sekarang zaman orang cari duit bukan capai impian. Tapi aku tak puas dengan cara tu. Kita dekat Malaysia tak macam dekat negara luaq. Bila dah injak umuq 25 orang cakap dah terlambat nak patah balik dan kejaq semula impian. Umuq 25 ni tak leh nak toleh belakang dah kalau tak lagi ketinggalan. Orang kata umuq 25 ni hang dah kena go on dengan apa yang hang ada sekarang tak payah sibuk nak kejaq impian. Langsung tak ada sapot dari orang terdekat dan masyarakat. Jujur aku macam nak patah balik ambik SPM lepastu sambung course yang aku dah lama impikan tapi hurm entahlah.