Ogos 10, 2016

MY DECISION

Assalamualaikum and hello everyone.

#Saja try update dalam English nak hebatkan sikit bahasa english aku.  Kalau salah mohon tegur cara baik, jangan kecam ya. Maaf guna bahasa budak2 :'(

At the end, I have decide to accept the offer from the new company. Why ? Because I think this is the time where I should try to challenge my self with new thing, new friends and new environment. For the first time I feel so pressured to decide which path I need to choose. It killing me inside. I am scared if my choose lead me to something bad but my mom said "Everyone need a chance to change. As long as your intention is to make a good things to yourself and family Allah will always protect and shower you with blessings".

To be honest I am so scared and at the same time I feel excited. It has been a while since I am try to adapt to new environment especially using English for my first language. I think to write or to understand what people explain in English that should not be any problem but to response in English immediately is tough for me. So to improve my speaking skills I have been practicing in front of the mirror and start reading article in English. 

Ok seriously, aku dah tak tau nak taip apa dalam english. Haha, inilah punca bila belajaq english semata-mata nak kasi MUET cemerlang, lastnya aku jadi gugup dan menyesal sendiri. Aku harap aku tak ada masalah blank tetiba masa nak response dekat orang in english. Aku benci bila aku nak response pastu aku lupa perkataan tu in english. Maybe sebab aku kalut sangat, tapi macam abang dengan kawan-kawan aku bagitau bila kerja kena speaking grammar bukan penting pon yang penting apa yang kita nak sampaikan tu difahami oleh pihak sana. 

Mohon kawan-kawan yang baca entry ni kasi sikit tips to improve aku punya English dan share kata semangat untuk aku lalui persekitaran baru kat tempat kerja nanti. Doakan aku ya. 

Ok bai. Terima Kasih. 






4 ulasan:

  1. Balasan
    1. Jgn pernah sesekali untuk malu untuk bercakap dlm bahasa inggeris. Biar la seberapa bnyak manusia yg gelakkan kamu kerana ckap tak betul ka apa. Sekurang2nya kita belajar dan berusaha untul bercakap dan perbaiki lg bahasa kita. Yg gelakkan kamu belum tentu dia boleh brckap dlm bahasa itu. Renung2kan ��

      Padam
  2. Hehe good for you :) Keep it up! I've also been thinking to update my blog in English but nahhh, I better not hahahhah.

    BalasPadam